Čemu by jsme se měli v kosmetice vyhnout vol. 2

Dnes si dáme druhý (a naštěstí poslední) díl nevhodných kosmetických složek. Jak jsem na na vlastní kůži přesvědčila, níže uvedené látky nejsou moc prospěšné a v mnohých případech našemu tělu spíš uškodí.

Tak pojďme na to..

  1. P-phenylenediamine a barviva označená Cl***** (například Cl75000) jsou barvy derivované z uhelného dehtu. Nejvíce se používají v barvách na vlasy. Tmavší a černé barvy mají samozřejmě vyšší obsah phenylenediaminedu, než ty světlé. Občas se používá jako složka dekorativní kosmetiky.  V Severní Americe bylo zakázáno jeho použití do kosmetických výrobků pro oči a oční okolí. Způsobuje totiž silnou alergickou reakci.
  2. Po syntetických parfemacích (parfum/ fragnance) hrozí vyrážka nebo kopřivka. Bylo potvrzeno, že citlivější jedinci mohou při pravidelném používání trpět migrénami.
  3. Dibutyl phthalate (DBP) se používá jako rozpouštědlo barev v lacích na nehty. Zabraňuje také, aby se lak odlupoval. Najít je můžeme i jako vonné přísady ve spoustě jiných produktů. V EU je jeho použití ze zdravotních důvodů zakázáno.
  4. Složky s koncovkou -siloxane nebo -methicone ( např. cyclotetrasiloxane, dimethicone)  jsou vyráběny na bázi silikonu. Kosmetika obsahující silikony je jemnější a hladší, lépe po pokožce klouže. Pleť pak vypadá hladší. Silikony ale způsobují akné a ucpávání pórů.
  5. Triclosan se nejčastěji používá v antiperspirantech, deodorantech a antibakteriálních gelech na ruce jako konzervant a antibakteriální složka. Kromě kosmetiky ho můžeme najít i v pracích prostředcích, dezinfekci, a nejrůznějších antibakteriálních přípravcích pro domácnost. Triclosan silně dráždí oči i pokožku. 
  6. Methylisothiazolinon je konzervant (a také pesticid). Vyvolává silné alergie a dráždí kůži. Kvůli tomu byly povolené limity sníženy na ještě menší množství.
  7. Srearalkonium Chloride byl původně používán jako aviváž. V kosmetice se přidává do kondicionérů a balzámů na vlasy.
  8. Butylated hydroxyanisole (BHA) butylated hydroxytoluene (BHT) jsou konzervanty, které se přidávají hlavně do rtěnek a balzámů. Můžeme je ale docela často najít i v jídle. Tyhle konzervanty způsobují alergické vyrážky na pokožce.
Tak to by bylo z hrůzostrašného seznamu vše. Je mi jasné, že člověk nemá šanci se těmto chemikáliím v běžném životě vyhnout. Když už je vytěsní z kosmetiky, některé konzervanty najde i v jídle, a některé složky zase nejdeme v čistících přípravcích. Jak ale na sobě pozoruji den ode dne, čím méně chemie používám, tím zdravěji pokožka vypadá.

P.S.: Aby jste se ve složení kosmetiky snadněji orientovali můžete použít například tyto stránky:



Hezký den! :)

Použité zdroje:

http://www.davidsuzuki.org/issues/health/science/toxics/dirty-dozen-cosmetic-chemicals/
http://www.veronica.cz/?id=23&i=58

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!