Komedogenní látky v (přírodní) kosmetice: oleje a másla

Tuhle jsem tu psala o komedogenních složkách nejčastěji se vyskytujících v konvenční kosmetice. Ale ucpávat póry a způsobit akné mohou i čistě přírodní rostlinné složky. Pokud máte mastnější pleť se sklony k akné, rozhodně čtěte složení a zaměřte se na ty největší troublemakery, kterými v přírodní kosmetice bezesporu jsou vybrané oleje a másla.


Rostlinné oleje jsou super pro všechny typy pleti, chce to jenom správně vybrat. Pokud máte mastnější pleť, která se ráda ucpává, osypává, bují na ní pupínky… mějte na paměti, že se potřebujete vyhnout olejům a máslům, které jsou na stupnici komedogenicity v kategorii 5 až 3. Ty ve 2 můžete opatrně zkusit a 1 a 0 jsou váš jasný cíl.

Každá pleť sice reaguje kapánek jinak a nemusíte se po oleji z 5 hned osypat, přesto je dobré se těm nejsilnějším ‚ucpávačům‘ vyhnout obloukem a užít si jejich pozitivních účinků jinde, třeba v zábalu na poškozené vlasy nebo v tělovém peelingu.

Na které oleje a másla si dát pozor?

Jen připomínám, že komedogenní látky rozlišujeme na stupnici od 0 do 5, kdy 0 značí nekonfliktní bezpečné látky, zatímco 5 znamená silně komedogenní složky. Co se týče určení komedogenicity olejů, různé zdroje vycházejí z různých testů a zkušeností, takže se hodnocení někdy může mírně lišit.

5. stupeň: olej z pšeničných klíčků
4. stupeň: kokosový, lněný, palmový i palmojádrový olej, sójový olej a kakaové máslo
3. stupeň: pupalkový, mrkvový, sezamový, makadamový, hořčičný, avokádový nebo chia olej a mangové máslo
2. stupeň: meruňkový, mandlový, dýňový, hroznový, pupalkový, tamanu, sezamový nebo baobabový olej
1. stupeň: nimbový, jojobový, šípkový, rakytníkový, černuchový nebo ricinový olej
0. stupeň: konopný, arganový , opunciový, malinový nebo makový olej a bambucké máslo

Rozhodně se nebojte rostlinných olejů ani když máte pleť náchylnou na akné. Stačí se zaměřit na pár konfliktních látek, ať už jsou v čisté podobě nebo zamíchané v pleťovém krému, a máte vystaráno. Naopak dobře vybraný olej dokáže přinést hodně benefitů, včetně krásně jemné hydratované pleti, která se snadno regeneruje, méně se mastí a není tolika náchylná k nedokonalostem.

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!